-
Fork CMS (core, themes)
In de vorige post legde ik al uit hoe het gebruik van templates precies in elkaar zit. Heb je de post nog niet gelezen, dan zou ik dat toch eerst doen :) Nu ga ik wat dieper in op de mappenstructuur van Fork en hoe je zelf themes kunt maken en toepassen. Maar we beginnen bij het begin: de Core van Fork.
Core vs Themes
Alle frontend development gebeurt in, jawel, de map frontend. De frontend heeft altijd een core (een basis) waarvan wordt vertrokken. In de map core/layout kun je templates aanmaken en aansturen met css. Maar je kunt de core ook overschrijven... met themes.
Het is de bedoeling dat de core overschreven wordt met themes, zodat de basis onaangeroerd blijft. Zo kan je makkelijk terugvallen op de basis moesten er zich problemen voordoen. Met themes overschrijf je niet alles, want dat is ook niet altijd nodig (bijv. navigation.tpl). Je overschrijft enkel de zaken die echt een verschil gaan maken. Je merkt dat de 'Tritton' theme ongeveer dezelfde mappenstructuur heeft als de core.
Voor de website die je kunt mee installeren met Fork, wordt standaard de theme 'Tritton' gebruikt. Dit kan je in de backend nagaan via Settings - Themes. Zet je deze optie op 'No theme', dan zul je merken dat er van de opgemaakte frontend niet veel meer overblijft. Dat is ook logisch, want in de core staat namelijk niets van CSS geschreven (zie screen.css). Je krijgt m.a.w. enkel 'platte tekst'.
Je zou dus in principe een theme kunnen maken die enkel de (lege) CSS file van de core overschrijft. Maar meestal gaat het verder, want templates zal je ook vaak willen overschrijven om een bepaalde lay-out te bekomen.
Wil je zelf een nieuwe theme aanmaken. Maak dan in de folder 'themes' een nieuwe map aan. De naam van deze folder wordt de naam van je theme. Hanteer voor de verdere mappenstructuur dezelfde structuur als die van Tritton.
Als we nu naar de backend gaan en bij Settings - Themes kijken, zien we dat de theme 'koene' nu ook in het dropdown menu staat. We moeten echter de templates default.tpl en home.tpl nog toevoegen en configureren. Klik daarvoor rechtsboven op 'Add template'.
Meer info over hoe deze configuratie in elkaar zit, vind je hier.